TFC threemusketeers
Image default
Dienstverlening

5 Belangrijke punten waar een operatiekamer aan moet voldoen

Een operatiekamer is waarschijnlijk een van de belangrijkste plekken in het ziekenhuis waar verschillende ingewikkelde behandelingen gebeuren. Het moet allemaal tip-top in orde zijn om te zorgen dat patiënten veilig zijn en alles goed gaat. Hier zijn 5 dingen waar een operatiekamer echt aan moet voldoen:

Luchtbehandelingssystemen

In operatiekamers moet de lucht enorm schoon zijn. Daar worden speciale luchtsystemen voor gebruikt. Ze filteren de lucht, laten het rondgaan en houden de temperatuur en vochtigheid precies op het juiste niveau. Dit moet allemaal volgens bepaalde regels gebeuren om te voorkomen dat mensen infecties krijgen en om ervoor te zorgen dat alles veilig is tijdens de operatie.

Gedragscode en discipline

In een operatiekamer moet iedereen zich aan strikte regels houden. Niet te veel mensen in de kamer en niet onnodig rondlopen, zodat het rustig en overzichtelijk blijft. Het is ook topprioriteit dat iedereen schoon werkt: goed je operatiepak aan, handen wassen en alles doen om infecties te voorkomen. Op die manier zal de operatie soepel verlopen en de kans op problemen daarna kleiner zijn.

Opdekken van instrumentarium

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het voorbereiden van alle operatie-instrumenten. Het is uiterst belangrijk dat dit heel steriel gebeurt, in dezelfde schone lucht als in de operatiekamer. Op die manier komen er geen bacteriën bij de instrumenten en zal de kans op infecties na de operatie klein zijn.

Reiniging en desinfectie

Het is heel belangrijk om de operatiekamer en de plek waar de instrumenten worden klaargelegd goed schoon te maken en te ontsmetten. Na elke operatie moet alles grondig worden schoongemaakt, zowel de instrumenten als de operatiestoel. Daarnaast moet het luchtsysteem even de tijd gegeven worden om de schone lucht weer helemaal in orde te maken. Dit is ook weer een manier om alles schoon te houden en de kans op besmetting te verkleinen.

Persoonlijke hygiëne en beschermingsmiddelen

Iedereen die in de operatiekamer werkt, moet zich echt goed aan de hygiëneregels houden en de juiste beschermende kleding dragen. Dat betekent schone werkkleding aan, je haar netjes kort of opgebonden en geen sieraden die voor problemen kunnen zorgen. Het is ook een must om tijdens operaties een mondkapje, beschermbril en handschoenen te dragen. Er gebeuren nog meer dingen in de operatiekamer, maar dit zijn toch wel 5 belangrijke!