TFC threemusketeers
Hobby en vrije tijd

Belangrijke tips voor het onderhouden van een jachtgeweer

Om goed te blijven kunnen jagen is het natuurlijk belangrijk dat het jachtgeweer het goed doet. Het is daarom van groot belang dat je het geweer zo goed mogelijk onderhoudt. Nu weet je misschien wel enkele zaken om dit te doen, maar er kan ook iets tussen zitten wat je wel is vergeet en wat schadelijk kan zijn. Ben je benieuwd? Lees dan zeker verder. Hier worden enkele tips gegeven om het jachtgeweer zo lang en goed mogelijk te kunnen blijven gebruiken.

Let op bij het monteren en demonteren!

Het jachtgeweer wil nog wel is beschadigen bij het monteren en het demonteren. Dit komt omdat het vaak in vlotte gang gebeurd en dat er fouten worden gemaakt. Het komt vaak genoeg voor dat een loophaak zeer beschadigd raak bij de handeling van monteren of demonteren. Aan het eind van het jacht seizoen is het daarom ook handig om dit te doen terwijl je wordt bijgestaan door een wapenhandelaar of een kenner. Je kan het ook gewoon zelf doen, maar doorloop de stappen in de handleiding goed en neem vooral je tijd. Wil het niet te vlot te doen, want beschadiging is enorm zonde.

Schoonmaakactiviteiten

Het schoonmaken van het jachtgeweer is natuurlijk erg belangrijk. Zorg ervoor dat de loper van het wapen met een goede poetsdoek en een poetsstok wordt schoongemaakt. Stop pas als de loop er glad uitziet en er geen resten meer zijn te vinden. Ook is het goed om de binnenkant met een borstel schoon te maken. Als de loop is gereinigd is het goed om een lichte laag olie toe te voegen. Een tip is om een lege huls in de het geweer te doen en de grendel dicht te doen. Daarna kan de loop vanaf de voorkant worden gereinigd met een borstel.  

Opbergen is belangrijk

Naast het schoonmaken en het monteren en demonteren is het ook van belang dat de geweren goed worden opgeborgen. Ten eerste staat al in de wet en in de regels dat het wapen achter slot en grendel moet in een wapenkluis. Naast dat het een verplichting is voor de veiligheid is het ook goed om op te bergen zodat het niet beschadigd kan worden. Het is bij het opbergen belangrijk dat het geweer in gemonteerde toestand wordt afgegrendeld. Als je de loop hebt geolied is niet de bedoelding dat je het opbergt, als je het wel doet moet je het wapen niet met de kolf onderaan plaatsen.

Voor het vervoer van het wapen is het handig om een jagerstas aan te schaffen. Hier kan je het wapen makkelijk in stoppen en comfortabel meenemen naar de locatie waar het wapen nodig is. Door het wapen in een tas te doen kan je ook andere onderdelen meedragen, extra handig dus.