TFC threemusketeers
Image default
Mode en Kleding

Hoe kies je de beste regenjas?

Hoe kies je de beste regenjas?

Sommige merken van lange regenjassen dames waterdicht hebben misschien je aandacht getrokken. Op het label staat vaak vermeld of een artikel waterdicht of waterafstotend is. Het impliceert dat de termen waterdicht en waterbestendig niet uitwisselbaar zijn. Een waterdicht membraan is rechtstreeks in het weefsel van waterdichte jassen geweven. Ze zijn ademend omdat ze kleine waterdruppels van transpiratievocht laten ontsnappen terwijl ze grotere blokkeren. Om ervoor te zorgen dat regen niet via de stiksels in de jas kan komen, hebben waterdichte jassen al hun naden afgedicht met tape of een ander materiaal. Aan de andere kant hebben waterafstotende jassen geen membraan, maar een coating die ze waterafstotend maakt. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er water door de jas lekt. Hoewel het meeste vocht wordt tegengehouden door waterbestendige jassen, kunnen ze niet tegen een sterke regenbui of onderdompeling in water. Ze zijn minder duur dan het waterdichte alternatief omdat ze geen waterdicht membraan hebben.

Bepaal voor welke activiteit je het nodig hebt

Er zijn verschillende gradaties van ademend vermogen die beschikbaar zijn in een waterdichte regenjas mannen. De activiteit waarvoor je het wilt gebruiken, bepaalt het ademend vermogen dat hiervoor geschikt is. Je wilt een jas met een uitstekend ademend vermogen als je je bezighoudt met fysiek veeleisende sporten zoals joggen, fietsen of wandelen. Zoek naar jassen met een gespecialiseerde membraanlaag die kleine watermoleculen doorlaat. De jassen moeten je ook kunnen beschermen tegen het water aan de buitenkant (regen) om binnen te komen. Voor minder veeleisende activiteiten kun je een jas kiezen die minder ademend maar toch waterafstotend is. Het is goed voor activiteiten zoals het uitlaten van de hond of het dagelijks gebruiken van de jas.

Maak je beslissing op basis van de laag

Er zijn doorgaans drie verschillende gelaagdheidsconfiguraties beschikbaar voor waterdichte jassen. Het eerste type jassen staat ​​bekend als drielaagse (3L) jassen. In deze jas zijn de lagen, inclusief de voering, aan elkaar versmolten. Het wordt voornamelijk gebruikt als sneeuwjas. Jassen met twee lagen zijn voorzien van een voering van een aparte stof, waardoor de jassen zwaarder maar ook duurzamer zijn. Bovendien zijn er ook 2,5-laags jassen met een verhoogd patroon dat is ontworpen om het materiaal op en weg van je huid te houden. Jassen met 2,5 lagen zijn vaak bedoeld om bescherming te bieden tegen relatief lichte regen.

Maak je beslissing op basis van hoeveel het weegt

Er zijn voornamelijk drie opties. Dit is afhankelijk van het gewicht: lichtgewicht, middelzware en zwaargewicht opties. Mensen die hun jas lange tijd of tijdens hevige regenbuien niet hoeven te dragen, hebben veel baat bij de aanschaf van lichtgewicht versies. Ook in de regenbroek kind vind je lichtgewicht varianten. Zoek een jas met een gewicht tussen licht en zwaar als je weet dat je de hele dag in de stromende regen zult doorbrengen. Als je verwacht buiten te zijn bij koud en regenachtig weer, biedt een stevigere jas je een superieure bescherming. Houd er rekening mee dat het moeilijk kan zijn om te bewegen in een jas die te zwaar is.