TFC threemusketeers
Image default
Zakelijke dienstverlening

Het verschil tussen een EBI inspectie en een PI keuring

Er wordt wel eens gedacht dat een EBI inspectie in feite hetzelfde is als een PI keuring van de stookinstallatie. Dit is zeker niet het geval. Een EBI inspectie is een Eerste Bijzondere Inspectie en gaat verder dat een PI, ook wel een Periodieke Inspectie. Het is dan ook zo dat EBI inspecties eenmalig worden uitgevoerd, bij inbedrijfstelling of op korte termijn na inbedrijfstelling, terwijl de PI keuringen op een later moment plaatsvinden en steeds worden herhaald. U kunt een Eerste Bijzondere Inspectie uitsluitend uit laten voeren door een gecertificeerde onderneming, zoals K.K. Brandertechniek uit Vught.

Waarom een EBI inspectie van een nieuwe installatie?

De EBI inspectie is dus de eerste inspectie van een nieuwe stookinstallatie. Uiteraard mag worden verwacht dat de installatie in orde is. Velen vragen zich dan ook af of deze eerste inspectie wel noodzakelijk is zo kort op het inbedrijfstellen van de installatie. Dit is zeker noodzakelijk. Tijdens de EBI keuring wordt de installatie namelijk optimaal afgesteld volgens de milieu- en veiligheidseisen die op dat moment gelden. Deze gegevens worden in het basisrapport vastgelegd en dit basisrapport wordt vervolgens weer gebruikt bij verdere keuringen, dus de Periodieke Inspecties. Het is verplicht om na de uitvoering van de EBI inspectie op te volgen met PI keuringen.

Voldoen aan de wettelijke verplichtingen

Wanneer u bij de wet verplicht bent om uw stookinstallatie te laten inspecteren en onderhouden, dan is het afhankelijk van het soort brandstof dat wordt verbruikt hoe vaak u de keuring uit moet laten voeren. In bepaalde gevallen moet dit eens per twee jaar, in andere gevallen dient de keuring eens per vier jaar plaats te vinden. Tijdens de EBI inspectie is een basisrapport met grenswaarden opgesteld. De meetgegevens van PI keuringen worden hiermee vergeleken. U kunt een afspraak maken voor een inspectie bij K.K. Brandertechniek uit Vught. Uiteraard kunt u ook altijd eerst vrijblijvend contact opnemen voor advies en informatie.

https://kkbrandertechniek.nl/