TFC threemusketeers
Image default
Bedrijven

Welke bedrijfsautoverzekeringen bestaan er allemaal?

Net zoals het geval is bij particuliere auto’s geldt ook voor bedrijfsauto’s dat ze bij wet verplicht dienen te worden verzekerd. Dit betekent natuurlijk dat je ervoor zal moeten kiezen om één van de verschillende bestaande bedrijfsautoverzekeringen af te sluiten. Voor dit type verzekering geldt uiteraard dat ze afgesloten kan worden in heel wat uiteenlopende vormen. Ben jij ook benieuwd hoe een bedrijfsauto nu in de praktijk precies kan worden verzekerd? Blijf dan vooral verder lezen! 

1.) De WA-verzekering voor bedrijfsvoertuigen 

De meest voordelige en tevens ook de meest eenvoudige van alle bedrijfsautoverzekeringen op de markt is de zogenaamde WA-verzekering. Het is meteen ook alleen maar deze verzekering waar een wettelijke verplichting voor geldt. Je kan er dus met andere woorden voor jouw bedrijfsauto’s voor kiezen om een meer uitgebreide verzekering af te sluiten, maar daarvoor geldt geen verplichting. 

Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan de WA bedrijfsautoverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Laat ons het eerst even hebben over de voordelen waar je bij dit type verzekering op kan rekenen. Wat deze voordelen betreft geldt dat er een zeer lage kostprijs aan verbonden is. Bovendien weet je op deze manier perfect te voldoen aan de wettelijke verplichting die ervoor geldt. Dat klinkt natuurlijk geweldig. Toch is er ook een nadeel om rekening mee te houden. 

Bij het afsluiten van een WA bedrijfsautoverzekering moet je er als belangrijkste nadeel rekening mee houden dat er alleen maar een dekking wordt geboden voor schade die door jou (verwijtbaar) wordt aangebracht aan derden. Eender op welke manier er met andere woorden schade aan je eigen bedrijfsauto ontstaat, in elk geval zal de verzekeraar deze niet verzekeren. 

2.) De WA+ beperkt cascoverzekering voor bedrijfsvoertuigen 

Ondanks de voordelige verzekeringspremie waar je op kan rekenen bij WA bedrijfsautoverzekeringen spreekt het voor zich dat veel bedrijven zich niet echt zullen kunnen vinden in de zeer beperkte zekerheden die er worden aangeboden. Omwille van deze reden wordt er bijzonder vaak gekeken in de richting van een ander type verzekering. Het gaat hierbij dan onder meer om de WA+ beperkt cascoverzekering. Deze verzekering zorgt voor je bedrijfsauto voor deze extra dekkingen:

  • Brand- en explosieschade;
  • Glasschade;
  • Schade door diefstal of inbraak;
  • Schade door een aanrijding met wilde dieren;
  • Schade door een storm of ander natuurgeweld;

Voor het overgrote merendeel van de bovenstaande schadegevallen geldt natuurlijk dat ze betrekking hebben tot het moment waarop je voertuig geparkeerd staat. Alleen wanneer je bijvoorbeeld op de autosnelweg een steentje in de voorruit krijgt die zorgt voor schade kan je eveneens rekenen op een dekking van deze schade door deze verzekering. In het merendeel van de andere gevallen komt deze bedrijfsautoverzekering alleen maar tussen bij schade wanneer het voertuig stilstaat. 

3.) De allrisk bedrijfsautoverzekeringen

De meest complete bedrijfsautoverzekeringen die je aantreft op de markt zijn uiteraard de allrisk exemplaren. Zoals de naam van dit type verzekering je reeds aangeeft geldt ervoor dat ze zowat alle risico’s in weet te dekken. Het gaat hierbij dan niet alleen om de schade die wordt aangericht aan het voertuig van derden, maar ook voor de schade die ontstaat aan het eigen voertuig. Voor deze laatste vorm van schade geldt dat ze eveneens mag zijn veroorzaakt door de bestuurder zelf. Het spreekt wel voor zich dat de schade nooit opzettelijk mag zijn verzekerd. Dan wordt ze immers uitgesloten. 

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van één van de allrisk bedrijfsautoverzekeringen. Om te beginnen is het natuurlijk zo dat deze verzekering behoorlijk duur is om af te sluiten. Dit betekent meteen ook dat ze beslist niet voor elke bedrijfsauto zal worden afgesloten, integendeel. Er zijn dan ook een aantal factoren waar je zeker de nodige aandacht aan moet besteden. Benieuwd wat deze factoren zijn? Je ontdekt ze allemaal hieronder!

Wanneer allrisk bedrijfsautoverzekeringen afsluiten?

Het afsluiten van één van de verschillende allrisk bedrijfsautoverzekeringen op de markt lijkt natuurlijk in eerste instantie een uitstekende keuze. Het moet dan ook gezegd dat je op deze manier kan rekenen op de best mogelijke dekking voor schade aan je voertuig. Dit gezegd hebbende is het zo dat er rekening moet worden gehouden met de vrij aanzienlijke kosten die hieraan verbonden zijn. De hoge kosten van deze verzekering zorgen er namelijk voor dat je ze bij voorkeur afsluit bij:

  1. Zeer dure bedrijfsvoertuigen;
  2. Situaties waarin er zeer veel met de bedrijfswagen wordt gereden;

In het meest optimale geval is er sprake van een combinatie van beide hierboven aangehaalde situaties. Alleen op die manier is het namelijk zo dat je er zeker van kan zijn dat de allrisk bedrijfsautoverzekering voor jouw situatie echt de meest optimale keuze zal zijn. Is er sprake van een echt voordelige bedrijfsauto waar bovendien ook maar weinig kilometers mee wordt gereden? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat de keuze voor een allriskverzekering wellicht minder interessant is.

Allrisk bedrijfsautoverzekeringen afsluiten is niet altijd mogelijk

Tot slot dien je er eveneens rekening mee te houden dat het zelfs in de praktijk niet zomaar altijd mogelijk is om te kiezen voor het afsluiten van één van de verschillende bedrijfsautoverzekeringen met allriskpolis die er op de markt zijn terug te vinden. Is het voertuig bijvoorbeeld te oud of is de waarde van de auto te beperkt? Dan zal je tot de vaststelling komen dat de verzekeraar in kwestie naar alle waarschijnlijkheid geen allriskverzekering zal willen toekennen voor die bedrijfsauto.

Vergelijk altijd grondig de verschillende bedrijfsautoverzekeringen

Ga je jouw bedrijfsvoertuigen van een (nieuwe) verzekering voorzien? Dan spreekt het voor zich dat het altijd een uitstekende is om ervoor te kiezen om even alle verschillende bedrijfsautoverzekeringen die er bestaan te vergelijken op https://www.alpina.nl/. Op deze manier kan je ze zowel op vlak van polisvoorwaarden als op vlak van verzekeringspremie tegenover elkaar afwegen. Het uitvoeren van zo’n vergelijking hoeft in ieder geval helemaal niet veel voeten in de aarde te hebben. Vroeger was het namelijk hiervoor vereist om manueel offertes op te vragen bij verschillende verzekeraars. Vandaag de dag kan je hiervoor gebruikmaken van een objectieve vergelijkingssite. Op deze manier kan je binnen enkele seconden of minuten tijd de interessantste bedrijfsautoverzekering vinden.