TFC threemusketeers
Image default
Sports / Soccer

Een rieten dak onderhouden

Als je zuinig met je spullen bent gaat het langer mee. Zo werkt het ook met een rieten dak. Als je een rieten dak af en toe onderhoudt zal die een stuk langer mee gaan. Dennennaalden, bladeren of alg kunnen het dak na verloop van tijd flink  aantasten. Vroeger werden rieten daken door het rietdekkersbedrijf amper schoon gehouden. Hierdoor moest het dak na een tijdje weer vervangen worden. Tegenwoordig wordt dit veel beter gedaan. Preventief onderhoud is dus heel belangrijk. Renovatie wordt op die manier zo ver mogelijk uitgesteld. Echter is het milieu van de laatste jaren een belangrijke factor op de staat van onze rieten daken. Algen en natte periodes zorgen er voor dat het dak toch nog aangetast wordt. Vooral algen en natte daken kunnen tot drab worden, wat het riet eronder doet verstikken. Hierdoor kun je het dak al snel weggooien.

 

Onderhoud wordt gedaan door een bedrijf wat daar in is gespecialiseerd. Denk aan van den Bergh rietdekkers, die al jarenlang ervaring hebben op dit gebied. De kosten voor onderhoud kunnen tussen de 500 en 1500 euro liggen, afhankelijk van flink wat factoren die van te voren uiteraard aangegeven worden.  Een aantal factoren zijn de hellingshoek, kwaliteit van het riet, oppervlakte en hoogte. Bij verschillende bedrijven kun je een soort pakket aanschaffen waarbij zij ieder half jaar tot een jaar kijken of het nog goed is. Bij het onderhouden worden vaak de algen verwijderd. Dit is de grootste oorzaak van beschadigde daken. Verder worden ingesleten plekken door gevallen takken en andere dingen gemaakt. Kammen en sprayen helpen tegen de lagen.

Het is belangrijk dat je zelf ook af en toe het dak controleert. Zorg dat het dak schoon is en dat er geen bomen in de buurt zitten die voor schaduw zorgen. Hierdoor komen er eerder algen omdat de droogtijd een stuk korter zal zijn. Voor advies kunt u bij van den Bergh rietdekkers aanbellen.

https://www.rietwerk.nl/