TFC threemusketeers
Image default
Eten en drinken

Romige Zoete Aardappelsoep Recept

Dit hartige recept voor romige zoete aardappelsoep is precies wat een koude dag nodig heeft. Serveer naast een groene salade voor een voedzame maaltijd die je zal bevredigen.

Niet alleen zijn zoete aardappelen veelzijdig, deze aardappelen zitten ook boordevol essentiële voedingsstoffen en nuttige vezels. Ze voegen ook zo’n mooie levendige kleur toe aan een gerecht!

In de loop der jaren heb ik veel recepten met zoete aardappelen gedeeld, zoals zoete aardappelcake, zoete aardappelpannenkoeken, geladen gebakken zoete aardappelen, zoete aardappelkoekjes en natuurlijk een zoete aardappelschotel, om er maar een paar te noemen. Daarom eten we ons eerlijke aandeel zoete aardappelen in het huishouden.

Als het weer koud wordt, wenden we ons tot ons repertoire van soepen. Hoewel onze dochter soep geen echt voedsel vindt, zijn Randy en ik het daar hartgrondig mee oneens. Er gaat niets boven een warme kom soep op een kille dag, vandaar deze zoete aardappelsoep. Een hartige line-up van ui, selderij, knoflook, oregano, gember en komijn complimenteert de zoete aardappelen en creëert een onweerstaanbare kom met goedheid waar iedereen voor seconden op terugkomt. Maak gewoon een batch en je zult zien wat ik bedoel.

Ook de bereiding van deze soep is eenvoudig. Het duurt minder dan 45 minuten om van begin tot einde te maken, inclusief het roosteren van de zoete aardappelen. Natuurlijk kan deze soep van tevoren worden gemaakt, gekoeld en opgewarmd, dat zou een gemakkelijke en heerlijke toevoeging zijn als voorgerecht voor een etentje.

Recept

Dit hartige soeprecept is precies wat een koude dag nodig heeft. Serveer naast een groene salade voor een voedzame maaltijd die je zal bevredigen.

Ingrediënten

  • 4 grote zoete aardappelen (2 1/2 pond), gehalveerd
  • kokende olie
  • 2 eetlepels boter
  • 1 kop fijngesneden gele ui (ongeveer 1 middelgrote ui)
  • 1/2 kop fijngesneden bleekselderij, (ongeveer 2 stengels bleekselderij)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 3/4 theelepel gemalen gember
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
  • 3 kopjes kippen- of groentebouillon
  • 14 ons ingeblikte kokosmelk
  • Extra zout en zwarte peper naar smaak

Instructies:

  • Begin met het roosteren van de zoete aardappelen. Verwarm de oven voor op 400 graden F. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de zoete aardappelhelften met olie. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster gedurende 30 minuten op 400 graden F. Gooi de schillen weg. Doe over in een kom en pureer grondig.
  • Terwijl de zoete aardappelen roosteren, verwarm je een grote pan op middelhoog vuur. Voeg boter toe en laat smelten. Voeg in blokjes gesneden ui en bleekselderij toe; kook, af en toe roerend, gedurende 5 minuten. Rasp de knoflookteentjes direct in de pan. Bestrooi met gedroogde oregano, gemalen gember, gemalen komijn, zout en peper. Kook, onder voortdurend roeren gedurende 1 minuut.
  • Roer de bouillon en kokosmelk erdoor. Breng aan de kook; blijf op laag vuur sudderen tot de aardappelen klaar zijn.
  • Klop de puree van zoete aardappelen erdoor tot ze gecombineerd zijn. Zout en peper naar smaak. Breng voor een gladdere consistentie de soep voorzichtig over in een keukenmachine of blender (werk indien nodig in porties) en verwerk tot een gladde massa. Zorg ervoor dat u het deksel ontlucht om kleine explosies te voorkomen. Een staafmixer werkt ook prima!
  • Serveer warm. Garneer desgewenst met gehakte bieslook of groene ui, Griekse yoghurt of zure room, geroosterde pecannoten of walnoten.

Let op: Bij Aardappelshop is een vers en ruim assortiment zoete aardappelen verkrijgbaar.